Mitä yhteistä on graafikon ja kokin työssä?

Niin kokilla kuin graafisella suunnittelijallakin pitää olla silmää muodoille, väreille, kontrasteille sekä ymmärrystä siitä, millainen merkitys näillä on lopputuloksessa. Mutta mitä tilaajan on hyvä tietää, jotta hän saa mitä tarvitsee?


Visuaalinen viestintä on ammattini, hyvä ruoka taas on elämäni suola – ja sokeri. Maut ja muodot ovat enemmän kuin osiensa summa. Samaa yhtäläisyyttä löydän yhä useammin myös viestinnästä ja erityisesti graafisesta suunnittelusta.

Huippuruuan erottaa keskinkertaisesta annoksesta laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet sekä taito valmistaa niistä ruokaa makuja korostaen ja kekseliäästi makuja yhdistellen.

Graafikko tarvitsee kokin tavoin nykyaikaiset työkalut, laadukkaat raaka-aineet, hyvät tilat ja yhden keskeisimmän luovuutta lisäävän asian – eli riittävästi aikaa.

Aikaa tarvitaan trendien haisteluun, uusien konseptien suunnitteluun, sopivien raaka-aineiden etsimiseen sekä itse kokkaamiseen – eli graafiseen suunnitteluun.

Mutta mitä graafisen suunnittelun tilaajan on hyvä tietää, jotta hän saa mitä tarvitsee?

Millaista aineksista graafikon"huippuannos" koostuu?

Siinä missä laadukkaat raaka-aineet ja tuoreet kasvikset ovat usein kokin huippuannoksen keskiössä, hyvät kuvat antavat mahdollisuuden erottuvan ja laadukkaan ilmeen luomiseen.

Kuvapankkien kuvista voi tehdä löytöjä, jotka sopivat viestinnän kuvitukseksi paremmin kuin mikään muu. Toisaalta juuri teidän yrityksenne viestintään parhaiten sopivat kuvat eivät välttämättä ole niitä, jotka ovat monen muunkin yrityksen käytössä samanaikaisesti. Ilmaiset tai edulliset kuvat ovat usein eniten käytettyjä. Juuri teidän tarpeisiinne otetuilla kuvilla on helpompi erottua kuvia pullollaan olevasta viestinnästä.

Graafista suunnittelua tilatessa on tärkeä varmistaa myös se, että kuvamaailmaa luodaan suunnitelmallisesti. Näin yritysilme vahvistaa brändiä halutusti. Graafikon on tärkeä myös punnita, milloin tarvitaan ensiluokkaisia kuvia ja missä tilanteessa yleisemmät kuvapankkikuvat ajavat asiansa.

Kuvamaailman määrittelyn avulla yrityksen visuaalinen ilme pysyy yhtenäisenä.

Kuvamaailma voi koostua eri lähteistä hankituista kuvista:

•     Ammattilaisen ottamat valokuvat ja videot

•     Kuvapankkikuvat ja -videot

•     Itse kuvatut valokuvat ja videot

•     Kuvitukset

•     Animaatiot

Mikä on työn tavoite ja kenelle annos tehdään?


Graafisella ilmeellä halutaan luoda hyvä ja luotettava ensivaikutelma yrityksestä, kasvattaa uskottavuutta ja lisätä kiinnostusta potentiaalisten asiakkaiden silmissä. Tämän tavoitteen aikaansaamiseksi on tärkeää, että viestinnälle luodaan selkeä strategia.

Hyvien kuvien ja luovan suunnittelun lisäksi yhtä tärkeää on selvittää se, mikä on työn tavoite. Kenelle annos tehdään ja millainen vaikutus sillä halutaan saada aikaan?

Jotta voidaan luoda mieliinpainuvia elämyksiä, on tärkeää että brändin ydin on kirkas. Eli niin tilaajalla kuin tekijällä on tieto siitä, mikä on yrityksen kilpailuetu ja mitä arvoa se voi palveluillaan asiakkaalle tuottaa. Vain sitä kautta voidaan saavuttaa hyviä asiakaskokemuksia ja luoda brändiä vahvistavaa viestintää.

Lue blogi brändin ytimen kirkastamisesta

Graafinen suunnittelu on viestinnän suupalojen muotoilua

Graafinen suunnittelu on myös mitä suuremmassa määrin palvelun muotoilua. Selkeä ja informatiivinen graafinen ilme helpottaa viestin ymmärrystä ja parantaa palvelukokemusta. Hyvin suunnitellutu visuaalinen viestintä kertoo nopeasti sen, millä toimialalla yritys toimii, millaista ratkaisua se tarjoaa ja mitkä yrityksen palvelun ratkaisevat edut ovat.

Teimme yksilöllisen kuvituksen osana Fodelian vuosikatsauksen megatrendejä.

Mitä graafinen suunnittelu maksaa?

Saisiko olla Sacherin kakku vai Pappilan hätävara? Gourmet-ateria vai Saarioisten lihamakaronilaatikko?

Laadukasta ja aikaa kestävää visuaalista ilmettä saadakseen tulee graafikon taitojen, käytettävien raaka-aineiden ja ajan käytön olla tasapainossa.

Hyvistä raaka-aineista voi saada ammattitaidolla tehtynä nopeastikin maukasta, kehnoista raaka-aineista ei saa kuin keskinkertaista, vaikka aikaa käyttäisi kuinka paljon.

Graafisen suunnittelun hinnoitteluperusteena käytetään joko aikaa tai urakkahintaa. Tuntihinnat vaihtelevat ammattitaidon ja kokemuksen mukaan sekä vaaditun työn laadun mukaan.

Tuntihinnan rinnalla on tärkeä pohtia kokonaisuutta. Visuaalinen ilme on osa markkinointiviestintää ja sillä on selkeä funktio. Sen tulee olla investointi, jolla saavutetaan jotain enemmän.

”Kyse on siitä, ostetaanko kympillä satanen vai satasella tonni.”

Graafista suunnittelua tilatessa onkin ensisijaisen tärkeää tiedostaa, mitä halutaan saavuttaa. Halutaanko asiansa ajavaa ilmettä, keskivertoa kivempaa vai aivan huippua?

Cuvio tekee graafista suunnittelua erilaiset tavoitteet huomioiden. Kuuntelemme, kyselemme ja tutustumme teidän tarpeisiinne. Luomme visuaalista viestintää, joka tehostaa liiketoimintaanne ja saa teidät oikealla tavalla ylpeiksi visuaalisesta identiteetistänne.

Mikäli visuaalinen ilme ei ole vielä supervoimanne, olisiko nyt aika tehdä siitä sellainen?

Tiia-Leena Haataja

AD, inhimillinen brändintekijä ja markkinointialan yrittäjä,
jonka intohimona on suunnitella kokonaisvaltaista brändiviestintää
yksittäisten toimenpiteiden sijaan.

 

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä?
Lähetä viestiä tai soita niin jutellaan lisää!

Kiitos viestistäsi. Se on lähetetty.
Tapahtui virhe, kun viestiäsi yritettiin lähettää. Ole hyvä ja yritä myöhemmin uudelleen.

Voit myös lähettää sähköpostia

tiia-leena@cuvio.fi

tai soittaa

0407338622